Anette Levander ny utvecklingssamordnare för litteratur i Kronoberg

Anette Levander började sitt uppdrag i juli och tar med sig lång erfarenhet från olika roller inom litteraturområdet. Nu vill hon arbeta för att koppla ihop människor och möjligheter och främja litteraturskapandet i Kronoberg. Och kanske, kanske skriver hon själv klart den stora romanen en dag.

 

Berätta kort om din bakgrund!

– Jag kommer närmast från en tjänst som publikationssamordnare och förlagsredaktör i Försvarsmakten för böcker som används inom marinen. I arbetet stöttade jag sakkunniga med språkgranskning, form och struktur.

Tidigare har jag lång erfarenhet från att arbeta i offentlig sektor, i statlig och kommunal verksamhet. Jag har också suttit i styrelser för bokförlag och varit ämnesredaktör för Nationalencyklopedin. Innan har jag också frilansat, framförallt som språkgranskare och korrekturläsare och även suttit i styrelser för kulturföreningar både lokalt och nationellt. Och så är jag en ”hobbyskrivare” själv! Får se om den stora romanen någon gång kommer ut…

Hur ser du på det här uppdraget, vad var det som lockade?

– När jag såg annonsen för tjänsten tänkte jag att här finns det som jag både kan och är intresserad av! I uppdraget finns delar från föreningsliv, offentlig sektor och litteratur. Jag ville tillbaka och jobba mer med kulturområdet igen och här fanns allt i ett paket.

Vad kan du tillföra den här rollen?

– Det handlar mycket om ett arbetssätt som jag använt tidigare. Att knyta ihop idéer och människor, kunna koppla ihop kulturutövare med kontakter hos myndigheter, föreningar och kommuner.

”Det behövs bara penna och papper”

 

Vad ser du fram emot mest?

– Att möta litteraturskaparna som författare, skribenter, översättare och alla andra kulturutövare som finns i regionen. Och att få fördjupa mig i regionens kulturliv och få möjlighet att locka fram det som finns inom litteraturområdet här.

Vad kommer du starta med i din nya roll?

– Jag vill starta med att läsa in mig på vad som hittills är gjort, tänkt och beslutat. Och sen koppla till idéer som jag fått med mig och se hur de skulle kunna komma in här. I augusti och september vill jag börja möta människorna här och även de som har motsvarande roller i de andra regionerna. Kontakta mig gärna.

Hur kommer det märkas att det nu finns en utvecklingssamordnare för litteratur i regionen?

– Jag vill återkomma till det om ett halvår och höra vad litteraturskaparna har uppfattat.

Slutligen, är det något annat du vill säga eller skicka med till läsarna?

– Böcker och skrivandet är världen lättaste kulturutövande! Det behövs bara en penna och en bit papper, eller en mobil eller vad man vill för att göra anteckningar eller prata in. Och sen en färdig text som du kan läsa eller lyssna på inläst, om du hellre vill det. Det är tankevärlden och fantasin som skapar allting! Litteratur är verkligen ett lättillgängligt konstnärligt medium, det behövs inga stora verktyg.

Kontakt:

Anette Levander
Regional utvecklingssamordnare för litteratur i Region Kronoberg
Telefon: 0790-67 54 58
Mejl: anette.levander@kronoberg.se