Ester Svensson från Tingsryd är ny deltagare i Skrivyta Syd

Nyligen startade en ny omgång av Skrivyta Syd och Ester Svensson är Kronobergs representant. Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprojekt för författare.

 

Berätta kort om dig själv!

 

– Jag heter Ester, är 57 år, född och uppvuxen utanför Tingsryd. Största delen av mitt vuxna liv har jag levt i Skåne men med en fot kvar i Kronoberg, där jag även de senaste åren bott och jobbat inom vuxenutbildningen. Mitt skrivande har alltid varit en självklar del av mitt liv. I samband med studier och skrivarkurs i södra Frankrike för några år sedan har jag sedan gått Skrivarlinjen och därefter Manuskursen på Österlens folkhögskola. Kurser som jag vill passa på att varmt rekommendera!

 

Varför sökte du till Skrivyta Syd?

 

– Det går inte komma ifrån att det är ensamt att skriva. Inte minst därför behöver jag olika slags gemenskap för att vidga mina horisonter och ta lärdom av andra. Så det här året såg jag som en fantastisk möjlighet att fortsätta i en ”ensamhetens gemenskap”.

Skrivit om barnets perspektiv på sjuttiotalet

 

Vad hoppas du få ut av projektet?

 

– Förutom gemenskapen och kunskapsutbytet med andra författare är givetvis kontakten med litteraturutvecklare och de andra som driver projektet så värdefullt. De har kontaktytor och erfarenheter som jag saknar. Att skapa och upprätthålla nätverk som inte är bara är digitala utan där man verkligen träffas, det tror jag på!

 

Vad har du skrivit för något tidigare och vad skriver du just nu?

 

– Jag har just skrivit klart en roman som utspelar sig i sjuttiotalets Sverige, utifrån barnets perspektiv. Nu arbetar jag på ett nytt bokprojekt som tar läsaren tillbaka till svensk landsbygd under mitten av fyrtiotalet. Det tål att upprepas; för att vi ska kunna förstå vår samtid och framtid måste vi förstå varifrån vi kommer. Parallellt med detta skriver jag och läser poesi. Detta är en konstform som är, och alltid har varit, en del av mitt liv och som jag inte kan tänka mig att vara utan.

Uppstartsträff på Öland

 

Ni har precis varit på en introduktionsträff på Öland, hur var den?

 

– På Öland blev det väldigt fina diskussioner och samtal kring bland annat författarskap och det egna skrivandet. Jag fick också utbyta erfarenheter och analysera läget i förlagsvärlden idag samt hur det påverkar mina möjligheter att bli publicerad. Sist men inte minst fick jag handledning av en av de författare som medverkade under veckan. Ovärderligt med samtal som dessa.

 

Vad är det viktigaste du tar med dig därifrån?

 

– Att jag bara ska fortsätta att ta mitt skrivande på just så stort allvar som jag redan gör. I mitt fall, som för många andra, måste jag kombinera författarskap med yrkesliv. Men här gäller det att prioritera hela tiden. Och så möjligheten för mig att utvecklas tack vare Skrivyta Syd.

 

Vad händer härnäst?

 

– I oktober ses vi med andra etablerade författare, då i Jönköping. Det blir läsning av våra texter och respons på dem. Fler ögon på texten ger ett bättre resultat i slutändan, så är det bara.

 

 

Skrivyta Syd är en del av Regionsamverkan Sydsverige och drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Kulturrådet.

Läs mer om Skrivyta Syd på Region Skånes webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare – Utveckling Skåne (skane.se)