Fullmatat program för Författarcentrum Syd – satsar på aktiviteter ute i regionerna
Nyligen valdes en ny styrelse för Författarcentrum Syd och de har rivstartat med aktiviteter och har också mycket på gång. Kristina Sjögren är ny ordförande och här berättar hon mer om föreningens fokus och utveckling framåt.
Vad är Författarcentrum Syd för typ av förening och vilka riktar ni er till?
– Författarcentrum Syd är en förening för professionella författare i Skåne, Blekinge, Jönköpings, Kronoberg och Kalmar län. Kärnverksamheten är vår författarförmedling, som är Sveriges största med 1 770 aktiva författare och nästan 3 000 förmedlade författarbesök varje år. Här kan bibliotek, skolor och organisationer boka författarbesök utan att vi tar ut någon förmedlingsavgift. Alla våra författare är kvalitetskontrollerade, och vi ser till att de får arvode enligt Författarförbundets rekommendationer vilket är en förutsättning för att Sverige ska kunna behålla en högkvalitativ, yrkesverksam författarkår.
Förutom författarförmedlingen ordnar Författarcentrum Syd ett antal aktiviteter för våra medlemmar såsom vidareutbildning, aktiviteter där vi träffas och minglar samt att vi själva arrangerar event där författarna får möjlighet att komma ut och visa upp sig för bokare och allmänhet. Vi ordnar också en mängd aktiviteter för skolor där dessa erbjuds författarbesök.
Ni har nu en ny styrelse, vad kommer det innebära för er verksamhet?
– Den nya styrelsen har rivstartat med en mängd aktiviteter: under 2022 har vi haft utbildningar, medlemsmingel, hållit Ölands litteraturdag, arrangerat litteraturfestivalen NaturLitt Malmö med ett tiotal programpunkter, vi håller Stora författardagen i Hässleholm i november och en litterär salong i Lund i december. Vid alla dessa tillfällen engagerar vi våra medlemmar för arvoderade framträdanden. Vi är också närvarande vid en rad mässor, julboksmarknader mm. Under 2023 har vi planerat att återigen hålla en litteraturdag på Öland, denna gång kombinerad med en masterclass-utbildning för våra medlemmar. Vi kommer att upprepa succén NaturLitt, vi kommer att ha flera arrangemang för att uppmärksamma minoritetsdagar, vi ska hålla litterära salonger och vi planerar en stor medlemsaktivitet på ön Ven i höst och en hel del annat…
Vi har också jobbat hårt med att öka medlemsdemokratin i föreningen genom att göra allt så transparent som möjligt och bjuda in till diskussion på olika sätt.
Satsning på fackprosa
Vilka frågor vill du som styrelseordförande jobba med i föreningen?
– I år har vi satsat hårt på att föra ut våra aktiviteter i regionerna, och det tycker jag är viktigt att vi fortsätter med. Förhoppningen är att de medlemmar som bor ute i regionerna ska vilja arrangera olika event där de bor, med stöd och hjälp från vårt kansli. Jag har också drivit att vi bör satsa hårdare på fackprosa, vilket har resulterat i att styrelsen har tagit beslut att 2023 ska vara ”varannan fackprosa”. Det innebär att när vi själva arrangerar ett event ska vi se till att minst varannan inhyrd författare skriver fackprosa. Vi kommer också att arbeta för att få ut fler fackprosaförfattare i skolorna.
Hur ser du på litteraturskapandet i området?
– Det finns massor av professionella författare i Sydsverige, vi är faktiskt det mest författartäta området i Sverige näst efter Stockholm! Jag önskar att alla dessa författare blir medlemmar i Författarcentrum Syd, tillsammans blir vi starkare i en tid när författarskrået har det tufft på många sätt. Sedan ser jag att det kommer in en rad nya medlemmar varje månad, det tolkar jag som att det finns en hel del nya författare och att intresset är stort för att skriva och finnas med i ett litterärt sammanhang.
MEN – författare har det alltså tufft på flera fronter just nu. Författarförbundets undersökningar visar att de har bland den lägsta inkomsten och saknar grundläggande socialt skyddsnät, samtidigt som den digitala utvecklingen med ljudböcker etc drastiskt sänker deras royaltyinkomster. På samma gång som det blir allt svårare att vara professionell författare sjunker befolkningens läskunnighet drastiskt. Sydsveriges författare behöver därför allt stöd de kan få.
Många aktiviteter på gång
Vad har Författarcentrum Syd på gång i höst och i vår?
– Den 17 november har vi Stora författardagen i Hässleholms kulturhus. Det blir femton sydsvenska författare på scen i fem olika samtal om olika litterära genrer! Man får också råd och tips om hur man kan arrangera mer lyckade författarbesök. Det finns fortfarande några platser kvar på den här dagen, man kan anmäla sig på storaforfattardagen.se .
– Den 30 oktober håller vi en medlemsutbildning i hur man marknadsför sig med hjälp av filmklipp på sociala medier.
– På kvällen den 9 december har vi litterär salong på Skissernas museum i Lund, där kommer bland annat Maria Maunsbach och Caroline Säfstrand att framträda i ett samtal om litteratur. Alla är välkomna och det kostar inget!
– Och den 17 december har vi bokat bord så våra medlemmar kan sälja sina böcker på julboksmarknaden på Victoriateatern i Malmö.
– Redan den 27 januari drar vi igång vårt uppmärksammande av de så kallade minoritetsdagarna. Då är det Förintelsens minnesdag, och vi har ett publikt, kostnadsfritt författarframträdande på Kulturen i Lund. Sedan följer arrangemang på Samernas nationaldag 6 februari, Sverigefinländarnas dag 24 februari, Internationella kvinnodagen 8 mars, Romernas nationaldag 8 april och Tornedalingarnas dag 15 juli. Vi kommer även att arrangera något i samband med Pride.
Är det något särskilt aktivitet som du ser fram emot extra mycket?
– Öland ligger mig väldigt varmt om hjärtat eftersom jag har tillbringat nästan 45 somrar där, så Ölands litteraturdag tycker jag är en höjdare! Men även medlemsaktiviteten på Ven i höst ser jag oerhört mycket fram emot!