”… just mina texter har aldrig förr funnits.”

Ester Svensson från Tingsryd var Skrivyta Syds deltagare från Kronoberg under två terminer 2022-2023. Läs här hennes berättelse om att vara i ett kreativt och intensivt sammanhang i ett år.

 

Nu är det slut, året med Skrivyta Syd. Jag är så glad över att just jag blev uttagen och fick vara med på hela resan. För rest har jag gjort! Mellan olika städer och residens, med ett alltmer sammansvetsat gäng av redan utgivna eller aspirerande författare. Varje ny träff har vi fått tilldelat oss externa närläsare av våra texter. Tack vare dessa närläsningar från både gruppen och ett antal etablerade författare blev året därför fullt av möten som gett mig många nya insikter.

 

Bland det viktigaste jag fått med mig är insikten om att jag har en egen röst. Den ska jag vårda och utveckla. Allt är redan sagt och skrivet tusentals gånger genom historien. Men just mina texter har aldrig förr funnits. Och det är jag som skapar dem. Därför ska jag också vara både stolt och glad och låta dem få den plats de förtjänar.

Det låter kanske enkelt men är nog så svårt i en värld full av brus och röster som drar i mig åt alla håll. Men, trots allt har jag blivit bättre det här året på att stänga ute och stänga in mig själv med min text. Idag är jag på en punkt där jag börjar se skrivandet som viktigare än det jobb jag försörjer mig på. I och med detta passerar jag en slags gräns. Här är jag nu. Så oavsett om du får ett stipendium, sökt in på en skrivarlinje eller sitter ensam i din kammare: Skrivandet är en inre process som måste få ta sin tid.

Därför, till dig som längtar efter att skriva men inte tycker dig ha tid eller råd: Ge dig tid. Och ge dig råd. Människor har skrivit under långt svårare förhållanden än dem vi har idag i detta land. Har du en inre röst som längtar efter att bli tagen på allvar, lyssna på den!

Det var en ynnest att träffa engagerade författare som med stor noggrannhet närläst och gett konstruktiv kritik på min text. Jag blev också genom hela året uppbackad av arrangörerna vilka på alla sätt stöttat och kommit med värdefulla idéer och nya tankar.

Jag fick rådet att avsätta mycket tid. Med facit på hand skulle jag gjort annorlunda. För mig personligen har det blivit lite väl intensiva träffar vissa av gångerna eftersom jag pressat in dem i min arbetsvecka. Nu i efterhand inser jag att allt kunde jag helt enkelt inte ta in. Så mitt tips till dig som kommer efter är detta: Skrivyta Syd är inget man kan göra lite vid sidan om.

Det var också spännande att få lyssna till förlagsredaktörernas syn på utgivning och höra dem ta tempen på samtiden. Bokbranschen är under enorm förändring och det har varit skönt att få kasta ur sig alla möjliga frågor och tankar kring de olika sätten man idag kan bli utgiven på.

Var och en får hitta sin väg. Min väg är att fortsätta där jag är. Skriva vidare, skicka in till förlag och under tiden se till att ha litterära sammanhang och skrivarvänner. Hoppas vi ses framöver!

Bästa hälsningar Ester Svensson

 

 

Skrivyta Syd är en del av Regionsamverkan Sydsverige och drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens Kulturråd.

Läs mer om Skrivyta Syd på Region Skånes webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare – Utveckling Skåne (skane.se)