Kvinnors berättelser fångas i skrivprojekt

I projektet ”Skriv världen där du är” träffas kvinnor som är i en asyl- eller etableringsprocess för att skriva och samtala. Samtidigt lär de sig om det svenska samhället och texterna planeras att sammanställas i en bok.

 

– Vi har ofta ett kvinnoperspektiv då vi samtalar och skriver, hur är det att vara kvinna i Sverige och i det tidigare hemlandet, berättar Maria Estling Vannestål som är skrivpedagog vid tillfällena.

Projektet är ett samarbete mellan Det fria ordets hus i Växjö kommun och Sensus, med stöd från Länsstyrelsen. Kurserna startade i våras och kommer nu även att hållas under hösten. Och deltagarna har olika erfarenheter av att skriva.

– Vissa har arbetat som skrivande journalister i sin tidigare hemländer och andra har inte skrivit alls. När vi träffas läser vi också texter tillsammans, till exempel Utvandrarna och de får sen skriva om sina egna erfarenheter, berättar Maria Estling Vannestål.

På fyra olika platser i Växjö

Projektet pågår i tre månader och det är fyra olika grupper som träffas i Braås, Lammhult, Araby och Teleborg.

– Det finns också en yttrandefrihetsaspekt, att allas berättelse är viktig och ska få nå ut. Vi vill fånga kvinnors berättelser som ofta inte syns lika mycket. Tanken är att det sen ska bli en bok som speglar hur är det att vara kvinna från ett annat land och leva här. Vad har de för berättelser med sig? I veckan deltog också Växjö kommuns fristadsförfattare som nyligen kom till Sverige, säger Maria Estling Vannestål.

Läs mer om Fria ordets hus och projektet här. Öppnas i nytt fönster.

Foto: Martin Eneborg, Tallgården