Lyckat projekt med författarscen i Kronoberg

I pilotprojektet Författarscen Ord i Konoberg har olika former för arrangemang av litterära scener utforskats. Nyligen avslutades det och en av författarna som deltagit är Rolf Holmberg som bland annat fått möjlighet att berätta om huvudpersonen och miljöerna i sin bok ”Det fina i kråksången”.

 

— Författarscen är både som idé och verktyg mycket bra tycker jag. Det är en viktig feedback att få möta några eventuella läsare och höra deras spontana reaktioner, säger Rolf Holmberg.

Bakom projektet står den ideella föreningen Ord i Kronoberg med stöd från Region Kronoberg, Alvesta kommun, Växjö kommun och Studiefrämjandet Vuxenskolan.

Under projektet har författarkvällar hållits på olika platser i Kronoberg. På så sätt har lokala författare fått chansen att presentera sina dikter, romaner, fackböcker, muntliga berättelser och översättningar och publik har getts möjlighet att ta del av ordkonst i en bredare bemärkelse.

Man står på scen och läser ur bok.

KG Malm på författarscenen. Foto: Stefan Nilsson

Ordentliga arvoden

Under projektets gång har sex författarkvällar genomförts med lokala och tillresta författare. Sammanlagt har 28 författare varit med fram till avslutningstillfället den 12 maj.

— Projektet har fungerat utmärkt, däremot hade vi förväntat oss en större publik. En av orsakerna är förstås pandemin. Helheten tycker jag har varit inspirerande, att vi kunnat erbjuda så många författare chansen att få presentera sina böcker och få ordentliga arvoden för det. Inte minst de lokala författarna, som inte varit bortskämda med betalning. Vi som drivit projektet har fått mycket beröm av dem som varit med. Det har givit mersmak och inspiration inför fortsättningen, säger Pelle Olsson som är projektledare för Författarscenen och kassör för Ord i Kronoberg.

Möjlighet för lokala författare

Både föreningen och Rolf Holmberg hoppas nu att projektet får en fortsättning.

— Det var enbart positivt att delta i författarkvällen och för mig ett sätt att nå ut till några intresserade. Jag hoppas på en fortsättning. Dominansen ifrån etablerade författare och kändisförfattare är enorm, så det är verkligen angeläget att lokala och okända författare får möjligheter att visa sig och sina böcker. Kvaliteten på det småskaliga författandet i vår region är utomordentligt god tycker jag, och väl värd att ta vara på och måna om.

Om det blir en fortsättning kommer Författarscenen vara uppbyggt på ungefär samma sätt.

— Vi fortsätter ungefär som tidigare. Dock ska vi inte ha fyra utan tre lokala författare varje gång, tillsammans med en gästförfattare, säger Pelle Olsson.

Läs mer om Ord i Kronoberg. Öppnas i nytt fönster.