Månadens författare juni: Åsa Oxenmyr

Åsa Oxenmyr jobbar till vardags som bibliotekarie i Älmhult och skriver också  böcker för barn och unga. Hon brinner lite extra för de som har det kämpigt med läsningen.

 

Vilket är ditt senaste skrivprojekt?

— Min senast utgivna bok heter Kevins (h)järnvilja och den gavs ut under pandemin på Idus förlag. Men förutom att skrivna egna böcker så har jag också översatt några faktaböcker för barn från danska till svenska för Nypon förlag.

Vad har du för skrivprojekt just nu?

— Dels jobbar jag med ett lättläst faktaboksmanus för barn om innebandy, dels har jag precis avslutat en kurs i kreativt skrivande med inriktning barn och unga vid Linnéuniversitetet. Där har jag jobbat med ett skrivprojekt under våren som handlar om vänskap och vardagsliv för högstadieåldrarna samt ett bilderboksmanus. Får se vad det blir av allt detta i slutänden.

Hur blev du en skrivande person?

— Jag har alltid tyckt om att läsa och skriva. Redan som barn gick jag en skrivkurs på ett sportlov. Under gymnasietiden fick jag möjlighet att skriva lite i en lokaltidning och då skrev jag också en del artiklar för en frimärkstidning.

Sedan vilade mitt skrivande under några år, men återupptogs när mina barn började lära sig läsa. Då tyckte jag bland annat att det saknades böcker för nybörjarläsarna om innebandy, vilket gjorde att jag skrev mitt första manus som sedan blev en del i en serie om just innebandy för de som precis lärt sig läsa.

Lättläst för barn och unga

Hur skulle du beskriva din stil, för någon som inte har läst dig tidigare?

— Jag brinner lite extra för de som har det kämpigt med läsningen, så det jag skriver är lättläst och vänder sig till barn och unga.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?

— Jag jobbar som bibliotekarie på Älmhults bibliotek och har förmånen att möta läsare i alla åldrar varje dag och gillar att få dela med mig av lästips. Arbetet innehåller många andra intressanta bitar också och jag håller bland annat också i skrivarkurser där.

Hur skulle du beskriva din skrivprocess?

— Min skrivprocess börjar ofta med ett ämne som jag vill skriva om och då går jag och funderar kring det ett tag och under den processen fyller jag på med karaktärer och miljöer innan jag börjar skriva. Någon form av lös synopsis brukar jag också göra. Som regel skriver jag sedan historien från början till slut innan jag bearbetar, flyttar om, vänder och vrider och redigerar texten.

Var bor du och vilken betydelse har den platsen i ditt skrivande?

— Jag bor i Älmhult och en hel del inspiration hittar jag i min närmiljö eller i trakterna runtomkring, men utan att beskriva det i detalj. Så ofta vet man var mina böcker utspelar sig, men eftersom det inte är beskrivet i detalj ska man kunna känna att det lika gärna utspelar sig där läsaren bor.

Skrivande och läsande hör i hop

Vilket litterärt verk/litterär huvudperson från Kronoberg, död eller levande, är din favorit?

— Jag har svårt att välja ett litterärt verk/litterär huvudperson från Kronoberg, men två författare med anknytning till Kronoberg som jag uppskattar är Elin Wägner och Lisa Bjärbo.

Måste också nämna Cecilia Davidsson som både skriver egna böcker, men som också är otroligt duktig på att bearbeta andras verk till lättläst. Hon har bland annat bearbetat Vilhelm Mobergs utvandrarserie till lättläst, så där fick jag nämnt ännu en småländsk författare.

Samarbetar du med någon/några andra i ditt skrivande, hur då i så fall?

— Då de böcker som jag fått utgivna är illustrerade har jag samarbetat med olika illustratörer när manusen väl blivit antagna.

Under de olika kurser jag gått i kreativt skrivande har jag samarbetet med de andra kursdeltagarna genom att ge och få respons.

Vad har du för tips till andra som vill komma i gång med att skriva?

  • Börja skriv! Lätt att säga, men kanske svårare att verkligen göra.
  • Läs! Många gånger hör läsandet och skrivandet ihop tycker jag. Man kan inspireras av andra, men också hitta saker som man vill undvika själv.
  • Gå en kurs i kreativt skrivande (eller liknande)! Då träffar man likasinnade och man får möjlighet att knyta kontakter och får möjlighet att få hjälp att utvecklas i sitt skrivande.