Månadens författare november: Madeleine Gustafsson

Alvestaförfattaren Madeleine Gustafsson skriver främst för ljudboksformatet och det var när hon vann en tävling från Storytel som hennes deckare började ges ut. Till våren 2023 släpps två nya delar ur serien Ett fall för Henny Hoff.

Vad har du för skrivprojekt jus nu?

– Den 1 november släpps Mord i minnet som ljudbok på Storytel inläst av Katarina Ewerlöf. Det är tredje delen i serien Ett fall för Henny Hoff. Samtidigt skriver jag på den fjärde och femte delen som ska släppas under 2023.

Hur blev du en skrivande person?

– Jag har drömt om att bli författare sedan jag uppmuntrades i mellanstadiet av min lärare och bibliotekarie. Gjorde flera försök men det var inte förrän jag kom tvåa i tävlingen Storytels nästa krimstjärna som jag fick möjlighet att få mina böcker utgivna.

Hur skulle du beskriva din stil för någon som inte läst dig tidigare?

Ett fall för Henny Hoff  är pusseldeckare med humoristiska inslag.  Jag skriver i första hand för ljudboksformatet, även om mina böcker även kommer i tryckt format och e-boksformat, så böckerna präglas av ett driv framåt med mycket dialoger.

Var hämtar du inspiration i från?

– Allt möjligt. Händelser i livet och känslor som jag själv känner. Min egen nyfikenhet. Saker som jag läser eller ser på tv. Jag är väldigt nyfiken på relationer och varför vi beter oss som vi gör i olika situationer.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?

– Jag arbetar som kommunikatör för Svenska kyrkan i Växjö.

Utspelar sig i Småland

Vilken betydelse har platsen du bor på för ditt skrivande?

– I mina båda första böcker så var det helt fiktiva platser som är diffust placerade i Sverige. Det ena vid ett öde slott i skogen och det andra högt upp på fjället. Mord i minnet har jag bestämt ska utspela sig i Småland – även om platsen i sig är fiktiv och en blandning av byn jag växte upp i och där jag bor nu. Men oavsett om platsen är påhittad eller inte så tycker jag den påverkar texten mycket genom att skapa grunden för vilka karaktärer som bor där.

Vilket litterärt verk/litterär huvudperson från Kronoberg, död eller levande är din favorit?

– Jag som ljudboksförfattare vill såklart lyfta en av de första ljudböckerna som jag blev förtrollad av. Nämligen Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. När jag var barn sändes den som radioteater innan barnprogrammen började och jag minns fortfarande hur förtrollande spännande Tordyveln flyger i skymningen var. Och i första kapitlet förekommer en tordyvel på perrongen i Alvesta – så den får lite långsökt bli min litterära huvudperson från Kronoberg.

Slutligen, vad har du för tips till andra som vill komma i gång och skriva mer?

– Att börja skriva. Det måste inte vara perfekt första gången. Sedan får man vara beredd på att för den som vill få en bok utgiven så är nålsögat litet och även om man har passerat det så följer det otaliga omskrivningar och korrekturläsningar.