Månades författare augusti: Maha Nasser

Maha Nasser kom till Växjö som fristadsförfattare 2018. Nu håller hon på med sin andra roman och det är mycket tack vare Växjö som hon idag skriver böcker.

Kan du berätta lite mer om din bakgrund? 

– Jag är  journalist från Jemen och arbetade i mitt tidigare hemland som nyhetsreporter och radio- och TV-programledare. Jag var tvungen att lämna mitt land 2016 på grund av kriget och faran för mitt liv som journalist. Jag kom till Sverige som Växjö fristadsförfattare i 2018 genom ICORN, en organisation och nätverk som arbetar för att skydda artister och författare i riskzonen. 

Vad har du skrivit för bok/böcker innan?

– Jag skrev inga böcker i Jemen. Min första skrivupplevelse var här i Växjö.  Jag skrev den första boken, En kvinnas synd, som är en realistisk roman om våld mot kvinnor och hedersfrågor.

Vad har du för skrivprojekt nu?

– Skriver just nu på min egen berättelse. Det är en bok där jag berättar om min hårda barndom, svårigheten att skaffa mig en utbildning och mitt lidande som kvinna i ett patriarkalt samhälle.

 

”Orättvisa mot andra är det som får mig att skriva”

 

Vad betyder det för dig och ditt skrivande att bo i Växjö och Kronoberg?

– Faktum är att Växjö gjorde mig till författare. Växjö gav mig det första anslaget som skulle ge mig ett nytt liv och en ny chans i livet efter att jag förlorat allt i kriget. De gav mig sen det andra anslaget, som är att stödja mig i att bli författare. Jag skrev min roman En kvinnas synd med stöd från Växjö kommun och Kulturrådet. Så det betyder mycket för mig att vara författare i Växjö och Kronoberg. Om jag är författare idag är det tack vare Växjö, och jag är väldigt tacksam för vad Växjö har gett mig.

Hur kommer det sig att du började skriva?

– Att börja skriva blev jag inspirerad till av en vän. När jag berättade för honom om hjältinnan i min roman, En kvinnas synd, sa han till mig att skriva historien: ”När du skriver den här tjejens historia kommer du att hjälpa många tjejer som utsätts för våld”.  Jag har fortsatt att skriva sen dess. Orättvisa mot andra är det som får mig att skriva.

 När och var skriver du helst?

– Jag skriver när tankarna är klara och jag vill skriva. Ibland kommer tankar upp och jag skriver ner dem direkt. Jag skriver mest hemma för det är där jag känner mig bekväm och trygg.

Vad jobbar du med när du inte skriver?

– Jag har tidigare arbetat för radio och tv och som tidningsreporter. Jag arbetar för närvarande för Vxonews och med den trespråkiga tidningen Mosaik. Förutom att skriva på arabiska, engelska och svenska arbetar jag som översättare och redaktör för arabiska texter. Dessutom är jag sångerska, och magdansinstruktör.

Läs mer om Växjös fristadsförfattare. Öppnas i nytt fönster.