Mija Åhlander deltar i Skrivyta Syd: ”En möjlighet att arbeta med mitt manus”

Mija Åhlander från Ljungby är en av sex deltagare i Skrivyta Syd och har under snart ett år fått möjlighet att utveckla sitt skönlitterära skrivande. Projektet är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram och deltagarna har bland annat fått medverka på branschträffar, delta i samtal med andra författare och träffa en manuscoach.

 

Varför ansökte du till Skrivyta Syd?

Jag såg en möjlighet att arbeta på mitt manus. Det var lockande att under ett år få utveckla mitt skrivande, möta människor från olika delar av litteraturvärlden och knyta kontakter med andra författare. Tanken att projektet också handlade om att bygga upp en bas av litterära träffpunkter i södra delen av landet tilltalade mig.

Hur har projektet utvecklat ditt skrivande?

Genom de textsamtal vi haft i gruppen har jag fått återkoppling till frågor och funderingar jag har i mitt arbete. Det var mycket givande att träffa manuscoachen under uppstartsveckan, det samtalet och de anteckningarna går jag tillbaka till när jag skriver, en slags hållpunkt. Jag bär också med mig de tips och tankar om skrivande och publicering som vi har fått ta del av från förlagsvärlden.

Vad har varit bäst hittills?

Mitt möte med Lina Wolff som gav mig en tydlig skrivarknuff i rätt riktning. Jonas Ellerströms samtal med oss om förlagsvärldens arbete var fantastiskt matnyttigt. Heldagen med Folkets Hörna (Therése Granwald och Johan Blomgren). Överhuvudtaget är jag nöjd med den mix av möten med personer inom litteraturvärlden som erbjudits.

Projektet har gett mycket

Vad hoppas du att det ska ha gett dig när du är klar?

Bra och långvariga kontakter med författare och förlagsfolk. Ett manus som är klart för att skickas till förlag. Bättre insikt i arbetet kring en färdig text och dess väg till publicering.

Vad händer härnäst?

Jag kommer att sätta samman en diktsamling under våren. Har ett bidrag med i Föreningen Arbetarskrivares kommande antologi och det kommer att innebära läsningar, bokmässa och möte med publik. Mitt romanmanus ska färdigställas under sommaren och tanken är att sen få iväg det till förlag.

Vad vill du med ditt skrivande framöver?

Mitt skrivande fortsätter att vara en stor del av mitt liv. Primärt handlar allt om att få skriva. Om mitt skrivande leder till att texterna får läsare är det fantastiskt roligt. Till det kommer också den glädje jag har av att få möta publik vid läsningar och få samtala om litteratur och skrivande.

Projektet är en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete med fokus på litteraturutveckling. Ansökan till kommande omgång stängdes den 28 mars.

Du kan läsa mer om projektet här. Öppnas i nytt fönster.