Nordisk kultursatsning i Kanada ska främja dialog och samarbeten

Nordic Bridges är den mest omfattande nordiska kultursatsningen som någonsin genomförts utomlands. Den 19 maj invigs den i Toronto och bland annat kommer barn och ungdomslitteratur att uppmärksammas.

Satsningen är ett samarbete med konst och kulturutövare i hela Kanada och pågår året ut. Harbourfront Centre, Kanadas ledande konst- och kulturinstitution i Toronto, projektleder samarbetet.

Olika kulturprojekt har valts ut

Programmet består av de fyra hörnstenarna konstnärlig innovation, tillgänglighet och inkludering, urbefolkningsperspektiv och motståndskraft och hållbarhet.

Olika svenska och nordiska kulturprojekt och kulturskapare har valts ut för att på olika sätt delta i programmet. Bland annat kommer Anne på Grönkulla möter Pippi Långstrump-utställningen ”A tribute to children´s books” visas under Torontos internationella författarfestival.

Svensk barn- och ungdomslitteratur ska lyftas

 — Nordic Bridges underlättar för nya kultursamarbeten över gränserna och ökar kunskapen om nordisk konst- och kultursektor som har en stark ställning internationellt. Särskilt roligt är det att vi kan lyfta svensk barn- och ungdomslitteratur i samarbete med Toronto International Festival of Authors i september, säger Svenska institutets generalsekreterare Madeleine Sjöstedt i en kommentar på Svenska Institutets hemsida.

Det är Nordiska ministerrådet som har tagit initiativ till Nordic Bridges och i Sverige är det Kulturrådet i samarbete med Svenska Institutet och Sveriges ambassad i Ottawa som arbetar med satsningen.

 

Läs mer på Svenska institutets hemsida. Öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Kulturrådets hemsida. Öppnas i nytt fönster.