Skrivyta Syd – Kronobergs deltagare Natalie Takvam för året 2023-24

I veckla 37 startade en ny omgång av Skrivyta Syd. Detta tredje år är det Natalie Takvam från Markaryd som är Kronobergs deltagare. Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram för författare.

 

Hej Natalie, varför sökte du till Skrivyta Syd?

Jag har ett skrivprojekt som jag hållit på med ganska många år och en kompis som är författare tipsade mig och tyckte jag skulle söka. När jag läste om projektet så kände jag att det var precis det jag skulle behöva för att göra klart mitt skrivprojekt.

Vad hoppas du få ut av Skrivyta Syd?

Att få ut konkret vägledning av de manushandledare, författare och föreläsare som kommer hit och då får med mig mer rent kunskapsmässigt om författande.

Och i den grupp som vi är på sex deltagare hoppas jag att vi kan dela kunskaper och vägledning till varandra.

 

Vad har du skrivit för något tidigare och vad skriver du just nu?

Jag har dels skrivit mycket på en barnberättelse, dels på en berättelse om min farmor som är norska. Hon var ung under Andra världskriget och upplevde mycket.

Nu skriver jag på en uppväxtskildring om ett utsatt barn. Det är den texten som är mitt skrivprojekt nu under detta året i Skrivyta Syd.

 

Du är ju mitt uppe i första residensveckan med Skrivyta Syd nu. Hur är det?

Det är jättebra. Kombinationen av mycket egen skrivtid och den manusrespons jag fått på min text av en erfaren manushandledare är jättebra. Det är också väldigt roligt med alla man träffar här. De andra deltagarna från de andra regionerna och så litteraturutvecklarna. Vi har redan fått fin gemenskap här i gruppen av deltagare.

 

Vad är det viktigaste du tar med dig härifrån?

Det är alla fina samtal vi haft, både i grupp och individuellt. Och manusbedömningen jag fick enskilt av en erfaren manushandledare har gett väldigt mycket för mitt skrivprojekt framåt. Jag hade en del knutar och frågor hur jag skulle gå vidare och de löste vi tillsammans. Jag fick verkligen goda råd.

 

Vad händer härnäst?

Nu är det bara att åka hem och skriva skriva skriva. Mitt manus som har vilat ett tag har nu tagit fart.

Sen är det ju förberedelse inför nästa träff som kommer att vara i Kronoberg i oktober. Vi ska lämna in text till dess för att få den läst och ge varandra respons och reflektioner.

 

Skrivyta Syd är en del av Regionsamverkan Sydsverige och drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens Kulturråd.

Läs mer om Skrivyta Syd på Region Skånes webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare – Utveckling Skåne (skane.se)