Smålands författarsällskap fyller 60 och firar i Lessebo

Smålands författarsällskap är ett nätverk för skrivande personer bosatta i eller med anknytning till Småland. I dag finns 80 medlemmar och 60-årsjubileumet kommer firas på olika sätt. Bland annat  med en jubileumsträff i Lessebo den 20 oktober, berättar ordförande Carin Rickardsson.

Hur står det till med litteraturskapandet i Småland och Kronoberg idag?

– Jag tycker det finns ett aktivt litteraturskapande. Flera av sällskapets medlemmar har gett ut egna böcker under året. Och det finns ett litteraturskapande och ett sug att skriva även bland andra än sällskapets medlemmar. Vi har ytterligare en litterär förening i Småland, Skrivarnätet Småland som ger ut antologier regelbundet och där det inte finns något inträdeskrav för medlemskap mer än anknytning till Småland. När det gäller Smålands författarsällskap är det styrelsen som fattar beslut om medlemsintagning och man ska vara etablerad skribent.

Ni firar 60 år som sällskap, hur kommer det firas och märkas?

– Sällskapet firar 60 år och vi började fira den 9 april när vi hade boksläpp i Värnamo. På lördag den 15 oktober deltar vi i en bokmässa av mindre format i Vimmerby där vi också kommer att berätta om sällskapet. Den 22 oktober är vi i Lessebo och den 2 november deltar vi i en litterär och musikalisk kväll på Kristallen i Bruzaholm. Vi kommer då att presentera jubileumsantologin. Detta är ett evenemang under Eksjö kommuns kulturvecka. Vi kommer även att delta i Kronobergs bokmässa i november. Jubileumsboken kommer också att presenteras genom andra evenemang under början av 2023.

Vilka är de viktigaste frågorna för litteraturskapare i Småland idag?

– Jag har svårt att peka på de allra viktigaste frågorna vad gäller litteraturskapande idag men att ha ett nätverk och kunna stötta varandra anser jag är viktigt. Att kunna dela med sig av sina erfarenheter. Vi planerar för en aktiv verksamhet under 2023. Detta är en fråga som ska diskuteras i Lessebo.