Vad är ett Zine?
Erica Engdahl är initiativtagare till Zine-festen i Växjö. Vi ville veta lite mer.
Hej Erica, berätta: Vad är ett zine? Och hur skriver/gör man ett?
Ett zine (uttalas som andra halvan av det engelska ordet magazine) är en icke-kommersiell, icke-professionell tidskrift i liten upplaga som deras skapare producerar, publicerar och distribuerar själva. Vi tar makten över hela produktionskedjan och skapar våra egna möjligheter istället för att behöva vänta på att någon annan ska vilja ge ut våra skapelser. Vi ritar och skriver, viker, klipper, klistrar, tejpar, binder, häftar, skriver ut, scannar, kopierar. Det kan röra sig om skönlitterär text, om bilder och illustrationer av olika slag, om poesi, om politiska texter, serier och alla möjliga sorters innehåll. Fanzines är en sorts zine, en sort som ett fan skapar om något som personen älskar – det kan vara science fiction, Barbie, punk eller massor av andra fenomen.
Nu ska det vara en zine fest i Växjö – vad innebär det?
Vi brukar beskriva en zine fest som en kombination mellan en bokmässa, en hantverksmarknad och en konstutställning fast mer punk. En zine fest är en festival som firar zines och zineskapare. Det kommer finnas ca 30 utställare från Sverige och Danmark som ställer ut och säljer sina zines och andra alster. Det kommer finnas zines, art prints, pins, tygpåsar, linoleumtryck och annan unik konst som besökaren inte kan hitta någon annanstans än på en zine fest. I år är festivalen i galleri Linné på universitetsbiblioteket på Campus eftersom det sker renovering på stadsbiblioteket som annars är vår hemvist.
Hur hittar ni aktiva varandra?
Community är viktigt vid våra arrangemang, att zineskapare får träffas och lära känna varandra är en stor anledning till varför en zine fest äger rum. Jag hittade CPH Zine Fest 2017 genom att gå en kurs om zines på lärplattformen Skillshare där slutuppgiften var ”find your geographically nearest zine fest and sign up to be a vendor”. Jag antog utmaningen, konstaterade att det inte fanns några zine fests i Sverige och att Köpenhamn var närmast. Så jag anmälde mig och åkte över och redan vid det första arrangemanget jag var på i oktober 2017 kände jag mig som hemma, trots att jag aldrig träffat någon av de andra utställarna tidigare. Det är ett välkomnande och tryggt sammanhang för någon som kämpat med att hitta någonstans att höra hemma; jag hittade punkare, aktivister, alternativkonstnärer och andra superhärliga människor som jag idag kallar för mina vänner. Jag har hittat mitt community, ett sammanhang fyllt av folk som tänker som jag och vill det jag vill. Samtalen och banden som knyts både utställare emellan och mellan utställare och besökare. Det är nog det allra mäktigaste enligt mig.
Vilka är era samarbetspartners?
Vi har arbetat med Växjö stadsbibliotek i några år nu och trivs jättebra där, vi ser stadsbiblioteket som vårt hem, men eftersom det är renovering på gång så kunde vi inte vara där i år. De har dock ändå välkomnat att vi byggde en zineutställning där som finns till beskådande under deras öppettider fram till söndag 24 september som är dagen efter årets VXO Zine Fest. Att gå och kolla in utställningen på stadsbiblioteket är ett bra sätt att rent visuellt förstå vad som en besökare kan hitta på en zine fest. Vi letade efter en annan lokal och då kom jag att tänka på LNU och Campus. Jag pratade med Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet som älskade idén och gav oss möjlighet att vara i galleriutrymmet på universitetsbiblioteket på Campus; Galleri Linné kallas det för och ligger i den äldre delen av universitetsbiblioteket. Vi slog också våra kloka huvuden ihop med Linnékåren och tillsammans med deras marknadskoordinator har vi kläckt två idéer som vi inte testat tidigare: Linnékåren ska ställa ut zines från studenter om att plugga på LNU (eller deras föregångare Växjö universitet och Högskolan i Kalmar) och vi ska också tillsammans anordna zineworkshops i Växjö (8/9 kl 16-18 på UB) och i Kalmar (19/9 kl 16-18 på UB) för att förhoppningsvis få in fler på det där med att skapa zines. Marknadskoordinatorn på Linnékåren har gjort sitt första egna zine i samband med detta vilket jag själv blir mycket glad över, och universitetsbibliotekarierna siktar på att färdigställa ett zine tillsammans som innehåller roliga saker de sett genom åren på UB. Det kommer bli jätteroligt att se vad alla kommer visa upp den 23 september på VXO Zine Fest!
Är det något mer du vill berätta som jag inte frågat?
Jag skulle kunna snacka zines i timmar, som du som läser detta säkert märker. Gå förbi och kolla in utställningen på Växjö stadsbibliotek så att du rent visuellt förstår vad en besökare kan hitta vid en zine fest, kom på en eller båda av våra zineworkshops, följ oss på våra sociala medier (facebook.com/vxozinefest och instagram.com/vxozinefest) och kom på eventet den 23 september 12-18 på universitetsbiblioteket i Växjö! Du kommer få träffa härliga människor som gärna pratar med dig om zines och du – ta med ett välfyllt swishkonto för du kommer att vilja köpa det mesta! Och är du student och vill bidra med ett zine till Linnékårens utställarbord vid eventet så kontakta deras marknadskoordinator Arlene på arlene@linnek.se så berättar hon hur du ska gå till väga! Hoppas att vi ses den 23/9 på Campus!